Mobile 24/7

 

10 Tips voor een goede weblog: deel 2

Dated zondag 15 januari 2012

Tags: social media

10 Tips voor een goede weblog: deel 2

Dit is het vervolg op een eerder artikel. De eerste 5 punten kun je lezen in het artikel 10 Tips voor een goede weblog: deel 1.

6: Het is het internet: over 10 jaar staat het er nog

Bedenk goed wat je schrijft: als je eenmaal op de "plaats bericht"-knop hebt gedrukt, kun je niet meer terug. Teksten op internet worden razendsnel gekopiëerd waarna je de tekst niet meer van internet af kan halen. Dat betekent dat het er over 10 jaar nog staat. Bedenk dus goed wat je schrijft. Hoe dat overkomt, nu en over 10 jaar. Misschien wil je tegen die tijd een (nieuwe) baan. En reken maar dat degene die jou interviewt je artikel heeft gelezen. Welke indruk laat je dan achter?

7: Schrijf niet over van alles en nog wat

Lezers worden volgers van je weblog omdat ze bepaalde informatie van je verwachten. Het maakt niet uit of dit nu puur informatief of vermakelijk is, lezers verwachten een bepaalde consistentie in de inhoud. Krijgen ze na een paar zeer informatieve blogs opeens een blog over hoe leuk jij het vind om het gras te maaien, dan haken ze af. Schrijf je daarentegen zeer humoristische blogs over je kinderen dan valt een artikel over de ins en outs van de beursvloer misschien niet helemaal in de smaak. Ook al is dat je hobby.

Mocht je echt over uiteenlopende onderwerpen je mening willen spuien: maak dan meerdere weblogs aan.

8: Niet alle bezoekers zijn fans van af het begin

Veel bezoekers zien de weblog voor het eerst. Ze zochten naar een artikel en kwamen op jouw weblog uit. Ze zijn geïnteresseerd en besluiten je weblog te gaan volgen. Ze hebben echter niet alle voorgaande artikelen gelezen. Verwijs dus regelmatig naar voorgaande artikelen waar je op voortborduurt. Bijvoorbeeld: “Zoals ik eerder al aan kaartte in het artikel 10 tips voor startende blogger, ...”.

Poets ook regelmatig oude artikels op en plaats ze opnieuw. Dat jij er al eens over geschreven hebt, wil niet zeggen dat je lezers het al hebben gelezen. Ga alleen niet over op het klakkeloos opnieuw plaatsen. Zorg dat alle informatie nog klopt en relevant is. En vul het eventueel aan met nieuwe informatie. Zo is het ook voor de trouwe lezers weer leuk op te lezen.

9: Zorg voor meerdere navigatiemethodes

Bijna alle weblogs hebben een kalender als navigatie. Handig als je dat artikel van vorige week nog eens wilt opzoeken. Minder handig als je artikelen zoekt over een bepaald onderwerp. Of op zoek bent naar een specifiek artikel waarvan je de datum niet weet.

Zorg dus voor meerdere navigatiemethodes. Een zoekmogelijkheid is al een hele toevoeging. Daarnaast kun je artikel koppelen aan tags. Zo kan de lezer eenvoudig alle artikelen bij die tag opvragen. Wees echter wel selectief met het toewijzen van tags. Als je alle artikelen aan bijna alle tags koppelt, helpt het als navigatie niet meer.

10: Neem een eigen domein

Ten eerste kom je gewoon serieuzer over als je een eigen domein hebt. Het geeft aan dat je weblog niet op een blauwe maandag bent begonnen. Je bent duidelijk van plan hier een serieus project van te maken. Dat trekt trouwe lezers aan.

Daarnaast creëer je een archief op internet. Als je een gratis weblog neemt bij één van de grote gratis aanbieders, leg je dat archief in handen van dat bedrijf. Als zij failliet gaan, of opeens absurd hoge kosten gaan rekenen, ben jij al je posts van de afgelopen jaren kwijt. En al je lezers.

Deel op: Deel op Facebook Deel op Linked In Deel op Twitter Deel op Pinterest Deel op Google bookmarks