Mobile 24/7 |
Dated zondag 15 januari 2012
In de hype rond social media lijkt het wel of de digitale nieuwsbrief het heeft afgedaan. Maar terwijl veel bedrijven nog worstelen met het fenomeen social media, blijkt het aloude versturen van nieuwsbrieven nog steeds minstens zo effectief te zijn. Door de overvloed aan mail die we tegenwoordig krijgen moet een nieuwsbrief echter wel kloppen, wil deze gelezen worden. Vandaar dit tweeluik over de juiste nieuwsbrief.
Als we een mail ontvangen van een bekende zullen we deze altijd lezen. Een algemene nieuwsbrief lezen we echter alleen als ons hoofd er naar staat. Zorg dus dat je de nieuwsbrief verstuurt op het moment dat je doelgroep het meest openstaat voor de inhoud. Helaas zijn hier geen algemeen geldende regels voor. Met een stuk gezond verstand kom je echter al een eind. Zo wordt administratie door veel zzp-ers in het weekend gedaan. Een nieuwsbrief over een zzp-administratiepakket kan dus het beste op vrijdag de deur uit. Maandag is de dag die de meeste mensen gebruiken om een planning te maken. Een nieuwsbrief omtrent de inschrijving voor een evenement kan dan het beste de deur uit.
Het beste tijdstip voor jouw boodschap kan je uiteindelijk alleen vinden door het te proberen. Vergelijk dus het aantal reacties op nieuwsbrieven die op verschillende momenten verstuurd zijn.
De hele reden waarom je nieuwsbrieven verstuurt, is om je producten en/of diensten te promoten. Je abonnees hebben zich ingeschreven om het laatste nieuws te ontvangen over jouw producten. Het lijkt hetzelfde, toch zit er een subtiel verschil tussen.
Probeer je bij het verhaal over je nieuwe producten te beperken tot wat er echt nieuw en vernieuwend aan is. Hetzelfde geldt als je je abonnees vertelt over een groot project dat je bedrijf net heeft afgerond. Wat was er nu echt interessant en nieuw aan? Probeer je te verplaatsen in je doelgroep. Wat zou jij willen lezen als je hen was?
Laat in ieder geval alle details en een lange uitleg achterwege. Dat komt wel als de echt geïnteresseerden je website bezoeken (zie tip 5) of contact met je opnemen. Houd het kort en fris! Dan heb je de grootste kans dat je je abonnees houdt.
Een open deur die hier toch echt ingetrapt moet worden: zorg dat er geen spel- en grammaticafouten in je nieuwsbrief zitten. Laat de nieuwsbrief altijd controleren door een tweede partij. Een spelfout suggereert aan de lezer dat je eigenlijk niet de moeite hebt genomen om het goed te doen. Waarom zou je abonnee dan wel de moeite doen om je nieuwsbrief te lezen? Daarnaast leidt een spelfout ook erg af van de inhoud.
Ook het taalgebruik verdient enige aandacht. Zorg dat het taalgebruik aansluit op de doelgroep. Wees niet te formeel of juist te informeel, gebruik korte zinnen en schrijf vlot.
Een nieuwsbrief bestaat meestal uit 4 opeenvolgende delen:
De header
Het bovenste deel van de nieuwsbrief wordt bij het openen gelijk zichtbaar. Zorg dus dat je daar het maximale uithaalt. Plaats hier links naar belangrijke (en relevante) pagina's op je website. Is het doel van de nieuwsbrief om de lezer over te halen tot één bepaalde actie? Plaats deze dan hier. Wil je bijvoorbeeld een nieuwsbrief versturen om lezers zicht te laten registreren voor evenement, dan plaats je in de header een registratie link.
De teaser
In de teaser leg je kort uit aan de lezer waarom hij de rest van de nieuwsbrief moet lezen. Houd dit kort, krachtig en overtuigend. Verplaats je weer even in de doelgroep (zie tip 3). Overtuig je lezers in drie regels.
De inhoud
Hier plaats je de inhoudelijke artikelen. Houd het wederom kort en prettig leesbaar. Zorg ook voor een overzicht. Als een lezer niet geïnteresseerd is in een bepaald artikel, dan moet hij gelijk kunnen zien waar het volgende artikel begint.
De afsluiting
Je abonnee heeft de hele nieuwsbrief uitgelezen. Deze abonnee is duidelijk geïnteresseerd. Laat deze kans niet liggen! Plaats diverse links naar vervolgartikelen, je webwinkel, aanbiedingen of een contactformulier. Zorg dat de lezer makkelijk vervolg stappen kan ondernemen.
In de afsluiting plaats je ook de link waarmee de abonnee zich uit kan schrijven.
Een nieuwsbrief heeft als doel meer mensen op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen in jouw bedrijf. Je wilt echter ook dat je abonnees iets met die informatie doen. Iets bestellen, je website verder bekijken of contact opnemen. Dit is vrij lastig te bereiken vanuit de nieuwsbrief zelf. Zorg dus dat je abonnees naar je website gaan. Plaats een korte intro voor elk artikel in de nieuwsbrief met een link naar het volledige artikel op de website. Op de website kun je aan het einde van het artikel doorverwijzen naar je webshop of contactformulier.
De korte artikelen met een link in de nieuwsbrief hebben nog twee andere voordelen. Ten eerste houdt het de nieuwsbrief kort. Je abonnees kunnen vlug scannen of er een interessant artikel tussen zit en alleen deze verder lezen. Dit maakt de nieuwsbrief veel prettiger om te lezen.
Ten tweede is elke klik naar de website meetbaar. Je kan dus zien hoe de reactie is op de nieuwsbrief, en hierop de timing van het versturen aanpassen (zie tip 1). Ook kun je het verschil meten tussen verschillende artikelen in de nieuwsbrief. Deze informatie kun je weer gebruiken voor het opstellen van de volgende nieuwsbrief.