Mobile 24/7 |
Dated zondag 15 januari 2012
Als je wilt dat je website hoog staat in Google bij bepaalde woorden, zal je vroeg of laat moet gaan bezighouden met SEO. SEO staat voor Search Engine Optimalisation en draait allemaal om het optimaliseren van je website voor zoekmachines.
Over zoekmachines wordt een hoop geschreven en gezegd. Helaas is niet alles waar, 6 mythes op een rij:
Net als bij alle vormen van promotie is SEO een continu proces. Als je net een advertentie in de krant zet zal je een toename in het aantal klanten zien. Maar na verloop van tijd neemt dit af. Zeker als de concurrent een week later ook een advertentie plaatst.
Je site optimaliseren voor zoekmachines zal er in eerste instantie voor zorgen dat je stijgt in de resultaten. Als er daarna niets meer gebeurt aan de site verliest Google gaandeweg zijn interesse. Zeker als er concurrenten zijn die hun site wel blijven optimaliseren. Deze zullen al snel je positie overnemen.
Veel bedrijven bieden aan om je link te laten plaatsen op duizenden zogenoemde directory sites. Met 1000 links naar je website zou je zo nummer 1 moeten staan in Google. Helaas is duizend keer nul nog steeds nul.
Veel van deze directories bestaan nog maar net hebben voor Google (nog) geen waarde. De directories die al langer bestaan zijn voor Google vaak geheel irrelevant. Google concludeert dus dat jouw website relevant is voor totaal irrelevante andere websites. Wat zou dat over jouw website zeggen?
Natuurlijk, als je claimt dat je website over grasmaaiers gaat en het woord grasmaaier komt nooit voor, dan gaat Google ook twijfelen. Maar je hoeft niet elke tweede regel het woord te herhalen. Niet alleen heeft het (bijna) geen effect, het maakt de tekst ook nog eens heel vervelend om te lezen. De bezoekers die je dan krijgt, haken gelijk af.
Waarom wordt het dan nog zo vaak voorgesteld? Vroeger hielp deze techniek wel degelijk. En die informatie staat nog steeds overal op het internet. Daarnaast zit het nog in de hoofden van vele mensen.
Je kan aan elke pagina meta tags toevoegen. Dit zijn sleutelwoorden waarmee een zoekmachine, zoals Google, kan bepalen waarover de pagina gaat. Vroeger in ieder geval.
Het probleem met meta tags is dat de zoekmachine jou moet vertrouwen dat de meta tags die je opgeeft ook daadwerkelijk de inhoud van de pagina weergegeven. Helaas is daar zo veel misbruik van gemaakt dat zoekmachines dit idee hebben laten varen. Google gebruikt deze meta tags eigenlijk niet meer.
Pagerank is een waardering die Google geeft aan pagina's. Pagerank is echter niet de uiteindelijk maatstaf waarop Google de volgorde in de resultaten bepaalt. Het is slechts een indicatie. De werkelijke "score" is alleen bekend bij Google.
Het kan dus heel goed zijn dat pagina's met een hoge pagerank lager staan dan pagina's met een lage pagerank. Daarnaast geeft Google een pagerank aan een pagina, niet aan een website. Het is dus vaak een bepaalde pagina van een website die een hoge score heeft in Google, en daarmee de hele site.
Sommige bedrijven denken dat ze op alles gevonden willen worden wat maar enigzins relevant is in hun branche.
Elke keer blijkt dat je juist een keuze moet maken waar je op gevonden wil worden. Hierdoor is het makkelijker om gevonden te worden en om de seo inspanningen goed te organiseren en te managen. Een goed marketing plan met een duidelijke online strategie is hierin onontbeerlijk.