Mobile 24/7

 

Kleurenpaleten voor je website

Dated vrijdag 27 december 2013

Tags: marketing, webdesign

Kleurenpaleten voor je website

In het artikel over de keuze van kleuren voor je website hebben we aangegeven welk effect verschillende kleuren hebben. Omdat kleuren van nature een bepaalde uitwerking hebben, is het dus belangrijk om hiermee rekening te houden als je de kleuren voor je website bepaald. Wanneer je de hoofdkleur(en) van je website hebt bepaald, breekt de volgende uitdaging aan: hoe ga ik het pallet samenstellen?

Het samenstellen van een kleurenpallet is om twee redenen van belang: ten eerste leidt het gebruik van alleen maar de hoofdkleur tot een saaie uitstraling van je website, en ten tweede zijn de accenten van de hoofdkleur vaak nodig om de website gebruiksvriendelijker te maken. Je gebruikt ze bijvoorbeeld om onderscheid te kunnen maken tussen links waar al op geklikt is, en de links die nog niet bezocht zijn.

In dit artikel laten wij zien hoe je op basis van een hoofdkleur snel en eenvoudig een volwaardig kleurenpallet kan samenstellen. Hiervoor zullen we eerst een aantal kleurenschema's toelichten, om vervolgens je op weg te helpen naar verschillende tools die je kunnen helpen om het kleurenpallet voor je website te ontwerpen.

Kleurenschema's

Kleurenschema's bestaan uit logische combinaties van kleuren uit een kleurencirkel. Een kleurencirkel is een manier om inzichtelijk te maken hoe de verschillende primaire en secundaire kleuren in elkaar overlopen. Hiernaast zie je een illustratie van een kleurencirkel die is opgebouwd rondom de kleuren rood, blauw en geel. Naast de kleuren die ontstaan door de combinaties uit de kleurencirkel, worden van deze kleuren ook verschillende tinten en schakeringen gebruikt om tot een gebalanceerd kleurenpallet te komen. In de volgende paragrafen lichten we de veel gebruikte kleurenschema's toe.

Monochroom kleurenschema

Het monochrome kleurenschema bestaat uit de tinten (lichte versies) en schakeringen (donkere versies) van één hoofdkleur. Hiermee kun je eigenlijk nooit de plank misslaan, maar door het gebrek aan meerdere kleuren is een monochroom schema minder levendig dan andere schema's.

Analoog kleurenschema

Door het combineren van kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel voorkomen, ontstaat een analoog kleurenschema. Deze kleurenschema's komen ook vaak voor in de natuur en zijn prettig om naar te kijken.

Complementair kleurenschema

Een complementair kleurenschema gebruikt juist kleuren die tegenover elkaar op de kleurencirkel staan. De schema's hebben veel energie, maar moeten vanwege de intensiteit wel met mate worden ingezet.

Drie- en vierkleurige kleurenschema's

Deze schema's worden gemaakt door drie, dan wel vier kleuren die op gelijke afstanden in de kleurencirkel voorkomen, te kiezen.

Hulpmiddelen om een kleurenpalet te maken

Om tot een volwaardig kleurenpallet te komen, is de informatie uit de vorige paragrafen waarschijnlijk niet voldoende. Want ook al heb je de hoofdkleur(en) voor je website bepaald en weet je welk kleurenschema je wilt hanteren - daarmee heb je nog steeds niet het volledige kleurenpallet om in het ontwerp van je website toe te passen. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen te vinden die je hierbij uitstekend kunnen helpen. Deze hulpmiddelen zijn op te delen in twee delen: de 'schema ontwerpers' en de 'kant-en-klare paletten'. De eerste groep helpt je om zelf een kleurenpalet samen te stellen, de tweede groep presenteert je reeds ontworpen palletten. Uit beide groepen geven we hieronder een voorbeeld.

Schema ontwerper: Color Scheme Designer 3

Op deze website kun je verschillende kleurenschema's kiezen om die vervolgens toe te passen op jouw hoofdkleuren. De links in de vorige paragrafen met kleurenschema's verwijzen allemaal naar deze website. Dit is een ideaal hulpmiddel om op basis van je hoofdkleur te expirimenteren met de verschillende kleurenschema's, en tinten en schakeringen.

Kant-en-klare paletten: COLOURlovers

Op deze website kun je door kant-en-klare paletten bladeren. Hiermee kun je inspiratie opdoen, of wellicht vind je dat ene perfecte kleurenpalet dat precies bij jouw website past.

Deel op: Deel op Facebook Deel op Linked In Deel op Twitter Deel op Pinterest Deel op Google bookmarks