Mobile 24/7 |
Dated zondag 1 september 2013
Op websites worden vaak formulieren gebruikt. Vaak zie je echter dat de makers er voor kiezen om maar zoveel mogelijk gegevens te vragen. Bezoekers haken hierdoor juist af. Hier een aantal tips om de conversie van je formulieren te verbeteren.
Over het algemeen kun je van formulieren zeggen dat ze intimiderend werken. Elk invoerveld is weer een nieuwe eis die aan de gebruiker wordt gesteld. Een gulden regel geldt altijd: hoe korter hoe beter.
Deze tip volgt onder andere uit de vorige, met betrekking tot intimidatie. Je ziet in bestelapplicaties bijna altijd dat het formulier over verschillende pagina’s wordt verdeeld. Op de eerste pagina wordt het product gekozen (dit is meestal het winkelwagentje), daarna worden persoonlijke gegevens gevraagd en als laatste worden de betaling en verzending geregeld.
Dit zorgt ervoor dat de gebruiker niet afhaakt vanwege de enorme hoeveelheid velden. Ook is het op deze manier makkelijker te maken het formulier te valideren, doordat de fout ingevulde velden altijd snel te vinden zijn. Wel is het belangrijk om duidelijk aan te geven hoeveel pagina's er zijn.
Dit sluit aan bij het zo kort mogelijk houden van je formulier. Stel alleen verplicht wat echt nodig is om de transactie te voltooien. Voor het afronden van de verkoop is het niet absoluut nodig dat iemand invult “Hoe bent u op onze site terecht gekomen?”. En vraag voor een gewoon contactformulier ook niet naar allerlei NAW gegevens, maar alleen naar het broodnodige om aan de vraag te kunnen voldoen.
Laat de gebruiker zien welk veld hij op dit moment aan het invullen is. Dit is handig als hij even afgeleid is, of bijvoorbeeld de tab-toets gebruikt om van veld naar veld te springen. Ook is het goed om te weten dat je raak hebt geklikt in een veld.
De oudste regel en bekendste formulierconventie is die van de asterisk (*) om te laten zien welke velden verplicht zijn. Gebruik voor verplichte velden dus geen eigen bedachte trucs zoals rood omrande velden of dikgedrukte labels. De ouderwetse asterisk voldoet prima.
De lettergrootte is op veel websites al erg klein, maar in invulvelden wordt het vaak nog erger. Zorg dat de ingevulde formulier velden zelf ook nog leesbaar zijn door de letters een fatsoenlijke grootte mee te geven. Liefst gewoon 100% van de standaard lettergrootte van de webbrowser.
Het gebeurt mij erg vaak dat ik in het postcode veld een plaatsnaam invoer, of mijn voornaam in een achternaam veld. Zorg dat de volgorde van je velden logisch is, zodat gebruikers niet per ongeluk verkeerde dingen invoeren. Kijk bij andere websites welke volgorde zij aanhouden, probeer zoveel mogelijk hetzelfde te doen. Consistentie is erg belangrijk in usability, zeker ook bij formulieren.
Als een gebruiker al bekend is, zorg dan dat de velden in het formulier die je al weet, al ingevuld zijn. Zeker als iemand ingelogd is, is het erg irritant als je toch nog je gegevens moet invullen. Het weergeven van ingevulde velden heeft als voordeel dat de gebruiker als zij dat wil toch nog iets anders kan invullen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het ingeven van een alternatief bezorgadres bij een bestellingformulier.
Mensen twee keer hun e-mailadres laten invoeren: is dat nou echt nodig? Het gebeurt erg veel, en ervaren computergebruikers raken erdoor geïrriteerd. Zij kopiëren en plakken het eerste veld gewoon in het tweede, zonder aandacht te besteden aan de inhoud. Dan heeft het eisen van dubbele invoer dus geen enkel nut.
Als het e-mail adres daadwerkelijk van levens (of conversioneel) belang is, zorg dan dat er bij de controle van het formulier nadruk op wordt gelegd. Dan kan de gebruiker zelf checken of het inderdaad goed is ingevoerd.
Als een gebruiker in een invulproces de back button gebruikt of weer terug komt bij een formulier na een validatie fout, zorg dan dat alle velden zijn ingevuld zoals de gebruiker dat heeft gedaan. Er is niks vervelender dan een “Stuur mij de nieuwsbrief” vinkje dat opeens weer aan staat. Of een formulier dat na gebruik van de back button weer helemaal leeg is.
Als 9 van de 10 gebruikers “Nederland” kiest in het veld waar zijn land hoort, zorg dan dat deze optie bovenaan staat. Eventueel kun je de optie alvast geselecteerd maken om deze 9 gebruikers nog sneller door het formulier te laten gaan.
Voor gebruik van de tab toets om naar het volgende formulier veld te gaan, is het belangrijk dat de velden onder elkaar staan. Als je bijvoorbeeld een tabel gebruikt om de formulier velden en labels uit te lijnen, zog dan dat de invoervelden in de HTML code nog steeds onder elkaar staan.
Zeker wanneer privacy-gevoelige informatie wordt gevraagd is het belangrijk uitleg te geven. Als je een e-mail adres nodig hebt, zet er dan een link bij naar een kort privacy statement.