Mobile 24/7 |
Dated vrijdag 18 oktober 2013
Geen enkele beheerder van een webshop of webshop schuwt een een beetje extra omzet. En de basis voor die extra omzet is vaak het genereren van meer verkeer naar de website. Bijvoorbeeld door het gebruik van een adwords campagne. Een adwords campagne garandeerd meer verkeer naar de website, maar garandeerd het ook die hogere omzet? Je bent je er waarschijnlijk pijnlijk van bewust wat de adwords kosten, maar weet je ook wat ze opbrengen?
Om hier achter te komen heb je het conversiepercentage nodig van je adwords campagne. Op basis hiervan kan je de kosten die je besteed aan adwords voor elke bestelling berekenen:
aantal bezoekers via adwords x conversionpercentage / 100 x gemiddelde kosten per klick = kosten per bestelling
Bovenstaande berekening verteld of het het waard is om adwords te gebruiken. Het verteld je echter niet of het inderdaad ook de beste optie is om je omzet te verhogen. Wat als je nu eens het bedrag wat je aan adwords spendeerd uitgeeft aan een SEO expert. Of je spendeerd meer tijd aan social media? Of je plaatst advertenties op fora. Zou één van de opties niet meer omzet kunnen genereren voor dezelfde inzet?
Om uit te vinden in welk kanaal je het beste kan investeren om je omzet te maximaliseren, heb je het conversiepercentage nodig van elk kanaal. Als je weet hoe veel procent van de bezoekers van twitter, of vanuit Google uiteindelijk een bestelling plaatsen, kan de kosten tegen de opbrengsten uitzetten. Het kanaal met de laagste kosten en het hoogste conversiepercentage is duidelijk het beste kanaal om in te investeren. Om te bekijken wat het conversiepercentage per kanaal is kan je het beste Conversion Analytics gebruiken. Conversion Analytics is een statistiekenprogramma, zoals Google Analytics, maar dan gericht op conversie. Na de installatie (knippen en plakken van een stukje javascript) detecteerd het automatisch het gebruikte kanaal en betekend het de bijbehorende conversiepercentages.
Als de conversie van een bepaald kanaal, zoals adwords, lager uitvalt dan andere wijkt blijkbaar de verwachting die bezoekers vanuit dat kanaal hadden af. Misschien adverteer je met een gratis proefversie maar vraag je alsnog om betaalgegevens? Of promoot je een eenvoudige registratie maar lopen bezoekers tegen een formulier met 20 vragen aan. Wanneer je de conversie per stap bekijkt is het eenvoudig te zien waarop de bezoekers afhaken. Zodra je dit punt hebt gevonden kan je de boodschap van je reclame aanpassen en de varwachingen van de bezoekers bijstellen. Zo verhoog je de conversie en krijg je meer terug voor elke euro!